Jste zde: Za férové banány!Recepty

Recepty

Smažené banány

V tropických zemích, kde se banány pěstují, se obvykle smaží zeleninová odrůda banánů, tzv. platanos, které jsou zelené a více škrobnaté. Často se jí i naslano jako normální příloha k hlavnímu jídlu. Naše smažené banány lze ale připravit z banánů, které jsou u nás k dostání, a jídlo je sladké. Může sloužit spíše jako moučník či sladká svačinka.

Co potřebujeme?

  • 0,5 kg banánů FTBIO
  • 2 vejce BIO
  • 6 lžic strouhaného kokosu BIO
  • 3 lžíce sušeného mléka nebo syrovátky
  • 2 lžíce hladké celozrnné mouky BIO
  • 0,5 lžičky chilli koření FT a bio
  • olej na smažení BIO
  • čerstvé lístky bazalky
  • 1 hermelín

Jak na to?

  • Ve větší misce smícháme vejce, kokos, sušené mléko či syrovátku a mouku a vytvoříme středně husté těstíčko. Přidáme chilli, ale opatrně, aby těstíčko nebylo příliš pálivé.
  • Na pánvi rozpálíme olej. Banány rozpůlíme a půlky podélně nakrájíme na 3–4 plátky. Ty obalíme v těstíčku a smažíme na mírnějším plameni do zlatova (stačí jen pár minut).
  • Na každý hotový banán položíme ještě zatepla plátek hermelínu a nahoru dáme čerstvý bazalkový lístek. Jíme pokud možno ihned

Banánové lasí

Lasí je tradiční indický nápoj. Lze ho připravit ze spousty druhů ovoce, např. z malin, jahod, rybízu, meruněk, ostružin atd. V Indii se pije také slaná varianta tohoto nápoje, kterou můžeme připravit z následujících ingrediencí: 500 ml jogurtu, 350 ml vody, 1 lžička černého nebo římského kmínu, 1 lžíce citronové šťávy a 1 lžička soli. Vše opět umixujeme dohromady. Slané lasí je také velmi osvěžující a vhodné pro letní měsíce, jeho vypitím se doplní potřebné soli, které jsme v horku vypotili.

Co potřebujeme?

  • 500 ml jogurtu BIO
  • 350 ml vody
  • 4 lžíce třtinového cukru Fair Trade a BIO
  • 500 g banánů FTBIO
  • 1 lžička mletého kardamomu FT a Bio

Jak na to?

  • Banány nakrájíme na kousky nebo lehce rozmačkáme.
  • Všechny přísady rozmixujeme v mixéru nebo kvedlačkou, až se hustá tekutina napění.
  • Podáváme chlazené, nejlépe ozdobené lístkem čerstvé máty.
  • Lasí je vhodné pít zejména v létě, protože ochlazuje.

Banánovo-kokosový koláč

Banány dodají tomuto koláči vlhkost a kokos zase vůni. A s polevou s bílé čokolády bude neodolatelný!

Co potřebujeme?

  • 150g másla BIO
  • 160g hnědého cukru FT
  • sáček vanilkového cukru FT
  • 4 vejce BIO/lokální
  • 500g oloupaných banánů FT
  • 2 lžíce rumu nebo ananasového džusu
  • 100g mletých mandlí
  • 250g polohrubé mouky BIO
  • 100g sušeného kokosu FT/BIO
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku nebo sody
     POLEVA:
  • 200g bílé čokoládové polevy
  • 4 polévkové lžíce kokosových chipsů

Jak na to?

  • vyšlehejte cukr s máslem, přidejte vejce
  • rozmačkejte banány a přidejte je k vyšlehané hmotě spolu s rumem nebo ananasovým džusem
  • přidejte mandle, mouku, kokos a kypřicí prášek
  • hmotu přesuňte do formy na bábovku nebo chlebíček a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu
  • po upečení nechejte vychladnout a rozpusťte polevu
  • kokosové chipsy opražte na pánvi
  • vychladlý koláč přelijte polevou a posypte chipsy

Teplé masové koule s banánovou omáčkou

Pokud nejíte maso, zkuste tuto skvělou omáčku jen se zeleninou – i tak je moc dobrá!

Co potřebujeme?

Masové koule:

  • 400g mletého hovězího BIO
  • 1 vejce BIO/lokální
  • 1 banán FT
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • 1 rozetřený stroužek česneku BIO/lokální
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 čajová lžička pálivé papriky
  • 5 kapek Tabasca
  • trocha másla nebo oleje Omáčka:

  • 1 cibule BIO/lokální

  • 500g loupaných rajčat (plechovka)
  • 2 polévkové lžíce džusu z ananasu nebo citrusového ovoce
  • 1 mango
  • 1 banán FT
  • sůl, pepř, cukr
  • čerstvá petržel nebo koriandr

Jak na to?

  • Smíchejte maso, hořčici, vejce, banán, sůl, česnek, papriky a pepř a vytvarujte masové koule. Pokud je hmota příliš hustá, můžete přidat trochu mléka nebo vody, pokud je naopak příliš tekutá, přidejte trochu strouhanky.
  • Osmažte koule na pánvi – na másle nebo oleji. Odložte na ubrousek, abyste odsáli zbytečnou vlhkost.
  • Na pánvi rozpalte olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte rajčata, mango, banány a několik minut duste na mírném ohni.
  • Přidejte sůl, pepř, džus a trošku cukru podle chuti. Přidejte do omáčky masové koule a povařte.
  • Úplně nakonec přidejte I petržel nebo koriandr.