Recepty
Smažené banány
V tropických zemích, kde se banány pěstují, se obvykle smaží zeleninová odrůda banánů, tzv. platanos, které jsou zelené a více škrobnaté. Často se jí i naslano jako normální příloha k hlavnímu jídlu. Naše smažené banány lze ale připravit z banánů, které jsou u nás k dostání, a jídlo je sladké. Může sloužit spíše jako moučník či sladká svačinka.
Co potřebujeme?
- 0,5 kg banánů FT a BIO
- 2 vejce BIO
- 6 lžic strouhaného kokosu BIO
- 3 lžíce sušeného mléka nebo syrovátky
- 2 lžíce hladké celozrnné mouky BIO
- 0,5 lžičky chilli koření FT a bio
- olej na smažení BIO
- čerstvé lístky bazalky
- 1 hermelín
Jak na to?
- Ve větší misce smícháme vejce, kokos, sušené mléko či syrovátku a mouku a vytvoříme středně husté těstíčko. Přidáme chilli, ale opatrně, aby těstíčko nebylo příliš pálivé.
- Na pánvi rozpálíme olej. Banány rozpůlíme a půlky podélně nakrájíme na 3–4 plátky. Ty obalíme v těstíčku a smažíme na mírnějším plameni do zlatova (stačí jen pár minut).
- Na každý hotový banán položíme ještě zatepla plátek hermelínu a nahoru dáme čerstvý bazalkový lístek. Jíme pokud možno ihned
Banánové lasí
Lasí je tradiční indický nápoj. Lze ho připravit ze spousty druhů ovoce, např. z malin, jahod, rybízu, meruněk, ostružin atd. V Indii se pije také slaná varianta tohoto nápoje, kterou můžeme připravit z následujících ingrediencí: 500 ml jogurtu, 350 ml vody, 1 lžička černého nebo římského kmínu, 1 lžíce citronové šťávy a 1 lžička soli. Vše opět umixujeme dohromady. Slané lasí je také velmi osvěžující a vhodné pro letní měsíce, jeho vypitím se doplní potřebné soli, které jsme v horku vypotili.
Co potřebujeme?
- 500 ml jogurtu BIO
- 350 ml vody
- 4 lžíce třtinového cukru Fair Trade a BIO
- 500 g banánů FT a BIO
- 1 lžička mletého kardamomu FT a Bio
Jak na to?
- Banány nakrájíme na kousky nebo lehce rozmačkáme.
- Všechny přísady rozmixujeme v mixéru nebo kvedlačkou, až se hustá tekutina napění.
- Podáváme chlazené, nejlépe ozdobené lístkem čerstvé máty.
- Lasí je vhodné pít zejména v létě, protože ochlazuje.
Banánovo-kokosový koláč
Banány dodají tomuto koláči vlhkost a kokos zase vůni. A s polevou s bílé čokolády bude neodolatelný!
Co potřebujeme?
- 150g másla BIO
- 160g hnědého cukru FT
- sáček vanilkového cukru FT
- 4 vejce BIO/lokální
- 500g oloupaných banánů FT
- 2 lžíce rumu nebo ananasového džusu
- 100g mletých mandlí
- 250g polohrubé mouky BIO
- 100g sušeného kokosu FT/BIO
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku nebo sody
POLEVA: - 200g bílé čokoládové polevy
- 4 polévkové lžíce kokosových chipsů
Jak na to?
- vyšlehejte cukr s máslem, přidejte vejce
- rozmačkejte banány a přidejte je k vyšlehané hmotě spolu s rumem nebo ananasovým džusem
- přidejte mandle, mouku, kokos a kypřicí prášek
- hmotu přesuňte do formy na bábovku nebo chlebíček a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu
- po upečení nechejte vychladnout a rozpusťte polevu
- kokosové chipsy opražte na pánvi
- vychladlý koláč přelijte polevou a posypte chipsy
Teplé masové koule s banánovou omáčkou
Pokud nejíte maso, zkuste tuto skvělou omáčku jen se zeleninou – i tak je moc dobrá!
Co potřebujeme?
Masové koule:
- 400g mletého hovězího BIO
- 1 vejce BIO/lokální
- 1 banán FT
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- 1 rozetřený stroužek česneku BIO/lokální
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1 čajová lžička pálivé papriky
- 5 kapek Tabasca
trocha másla nebo oleje Omáčka:
1 cibule BIO/lokální
- 500g loupaných rajčat (plechovka)
- 2 polévkové lžíce džusu z ananasu nebo citrusového ovoce
- 1 mango
- 1 banán FT
- sůl, pepř, cukr
- čerstvá petržel nebo koriandr
Jak na to?
- Smíchejte maso, hořčici, vejce, banán, sůl, česnek, papriky a pepř a vytvarujte masové koule. Pokud je hmota příliš hustá, můžete přidat trochu mléka nebo vody, pokud je naopak příliš tekutá, přidejte trochu strouhanky.
- Osmažte koule na pánvi – na másle nebo oleji. Odložte na ubrousek, abyste odsáli zbytečnou vlhkost.
- Na pánvi rozpalte olej a osmažte cibuli dozlatova. Přidejte rajčata, mango, banány a několik minut duste na mírném ohni.
- Přidejte sůl, pepř, džus a trošku cukru podle chuti. Přidejte do omáčky masové koule a povařte.
- Úplně nakonec přidejte I petržel nebo koriandr.