Jste zde: Za férové banány!Nová tisková zpráva: ananasy z Kostariky

Nová tisková zpráva: ananasy z Kostariky

6. 10. 2010:

Na Světový den důstojné práce jsme vydali tiskovou zprávu o tom, za jakých podmínek se pěstují ananasy. Ty se k nám dováží ve stále větší míře a podmínky na plantážích jsou velmi podobné těm v produkci banánů.

Spotřeba tohoto tropického ovoce stoupá v EU každý rok v průměru o 12 procent. Asi 75 procent ananasů dovezených do EU pochází z Kostariky, kde se pěstují za otřesných podmínek.

Podmínky na kostarických ananasových plantážích jsou již mnoho let terčem ostré kritiky ze strany mezinárodních odborových svazů a lidskoprávních organizací. Zaměstnanci ananasových plantáží často nedostávají ani základní mzdu, pod výhrůžkami se nesmějí organizovat v odborech, při práci s agrochemií nedostávají žádné ochranné pomůcky a jsou zneužíváni dalšími způsoby.

Od března do června jsme v rámci našeho orientačního průzkumu navštívili přibližně 100 supermarketů v různých českých městechVe většině případů (78 %) ananasy pocházely z Kostariky. Průměrná cena za tyto tři měsíce ve sledovaných obchodech byla 25,50 Kč. Podle Českého statistického úřadu pochází nejvíce ananasů v našich obchodech skutečně z Kostariky. V roce 2009 bylo odtud do ČR dovezeno téměř 5 500 tun ananasů, do čehož ovšem není započítán reexport z ostatních evropských zemí.

Trh s ananasy ovládá jen několik málo velkých společností – patří k nim především Del Monte, Dole, Chiquita, Fyffes – a podobně několik málo velkých řetězců ovládá většinu maloobchodní trhu v ČR i jinde v Evropě. Obrovská tržní síla maloobchodů a dodavatelů tropického ovoce způsobuje silný tlak na výrobní ceny ananasů. U nás i jinde v Evropě se ukazuje, že zákazníci chtějí nízké ceny. Ne ovšem na úkor pracovních a životních podmínek zaměstnanců plantáží.

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst v sekci Pro média.