Životní prostředí
I sladká chuť ananasů může někdy zhořknout….
Ananasy se pěstují v drtivé většině na velkých monokulturních plantážích (což znamená, že se zde pěstuje jen jeden druh plodiny). Nemoci i škůdci se tu rychle a snadno množí, a tak je nutné používat velké množství agrochemikálií. Stejně jako v případě produkce banánů se chemikálie dostávají do půdy i vody, narušují a ničí životní prostředí.
Znečištění vody pak může být velkým problémem - nejen pro lidi, kteří tak nemají přístup k pitné vodě, ale i pro zvířata, jimž hrozí například poruchy rozmnožování nebo i smrt.
Pracovníci na plantážích jsou mnohdy bez potřebných ochranných pomůcek v přímém kontaktu s chemikáliemi, ty pak nepřímo ohrožují i lidi bydlící v okolí plantáží, kteří používají kontaminovanou vodu pro svoji každodenní potřebu. Všem ale hrozí podobné následky: kožní nemoci, dýchací problémy, nemoci zažívacího traktu a poruchy reprodukce.
Spolu s nadměrným používáním chemikálií ale přináší pěstování ananasů na rozlehlých monokulturních plantážích i erozi půdy (v subtropických a tropických oblastech půdu splavují časté deště) a kácení lesů a pralesů.
Majitelé plantáží i ovocnářské firmy tak často porušují zákony - jejich pozice je ale natolik silná, že je nikdo netrestá. Bojujte s námi proti jejich aroganci - zapojte se!